Overdenking in de scholendienst op 9 februari 2020 door ds. Antoinette van der Wel

Dit bericht is verlopen op 2020-04-10

Kinderen van de Maximaschool, ouders, leerkrachten, gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Wat heb je nodig?

Jezus vertelt over een man die een huis gaat bouwen. Daar moet je van te voren wel even goed over nadenken. Waar ga je je huis bouwen? Jullie weten het wel!

Bouwen doe je niet op zand, want zand glijdt weg en maakt dat je huis niet stevig staat. Bouwen doe je op een stevige ondergrond. Weet iemand van jullie hoe dat hier bij ons gaat? Wat moet er eerst gebeuren voor je een huis kunt bouwen? (heipalen in de grond).

Maar wat zou Jezus hiermee bedoelen? Heeft hij het over een echt huis? Of bedoelt hij iets anders? Vraagt hij ons waarop we ons leven bouwen. Waarop we vertrouwen?

Wat is belangrijk voor jouw leven? Noem maar even op! We bedachten net al wat dingen.

Ik bouw een muurtje met de dingen die de kinderen hebben genoemd

Voedsel, een dak boven je hoofd, mensen die van je houden, school, gezondheid, liefde…..

Nu kun je die dingen gewoon op elkaar stapelen, maar we moeten misschien niet denken: wat heb ik nodig, maar wat hebben wij nodig. Want als ik te eten heb en iemand anders niet, dan wordt het gebouw niet stevig. En als ik het heel goed heb en een ander is verdrietig, dan wordt het huis niet gezellig. Overdenking in de scholendienst op 9 februari 2020Jezus laat ons zien dat we ook elkaar nodig hebben, God heeft mensen nodig die voor elkaar willen zorgen, die samen een huis willen bouwen.

Als Jezus het heeft over een huis bouwen op een goed fundament, daagt hij ons uit, ons leven te bouwen op zijn woorden. Bij Jezus zijn woorden en daden precies hetzelfde. Je doet wat je zegt, je bent een mens uit één stuk. Je gaat niet zeggen dat je wil delen en vervolgens stiekem in je eentje die reep chocola op zitten eten. Als je zegt dat je deelt, dan breek je die reep gelijk in stukken!

Jezus zegt: Zorg voor elkaar! Wees niet jaloers! Maak het verschil! Wees goed voor wie arm is! Deel wat je hebt aan bezit! Zorg voor de aarde! Maak dat er nog iets over is voor wie na je komt! Allemaal steentjes die bijdragen aan een mooie wereld.

 

Wat kan jij bijdragen?

Misschien ben je wel heel goed in troosten als iemand verdrietig is. Misschien ben je wel heel grappig en moet iedereen altijd om je lachen. Misschien ben je wel heel handig en zorg je dat kapotte dingen weer gemaakt worden. Misschien ben je wel heel lief en zorgzaam en vinden mensen het fijn als jij hun vriend wil zijn. Misschien ben je wel heel dapper en durf je op te komen voor wie gepest wordt. Misschien ben je wel heel slim en kun je iemand helpen om ook de breuken en moeilijke sommen te begrijpen. Misschien ben je wel net zo lief als Lieke van wie ik de Duploblokken mocht lenen! Misschien…

Een huis stevig gebouwd op een rots is niet kapot te maken. Mensen die voor elkaar zorgen, die bereid zijn samen te werken laten zien hoe God deze wereld heeft bedoeld. Ze maken dat het net even anders is, dat woorden ook daden zijn, dat deze wereld mooier wordt. Kun jij daar ook iets aan doen? Ik denk het wel. Je hoeft niet alles alleen te doen, we doen het samen. Samen hebben we alles wat nodig is. Samen bouwen we aan een goed, stevig en mooi huis!

Amen.