Preek van ds. Hedda Klip op zondag 2 januari 2022

Dit bericht is verlopen op 2022-03-06

Schriftlezingen: Jesaja 60 : 1-6  en  Mattheus 2 : 1-12 

 

Gemeente van Jezus Christus

In de kerstnacht kon je -voor corona- vanuit Jeruzalem naar Bethlehem lopen. 

Een jonge Palestijnse vrouw vertelde mij wat een magische wandeling dat was. 

Grote groepen mensen verzamelden zich in Jeruzalem. Christenen, niet-christenen. 

Mensen uit de hele wereld. Ze liepen zo de stad uit over de heuvels, enkele uren lang. 

Met honderden, duizenden pelgrims volg je de route die de drie koningen ooit gelopen moeten hebben. Midden in de nacht, met de sterren als verlichting, liepen de pelgrims naar Bethelem, liederen zingend. Lange stoeten mensen. Zo kwamen ze in Bethlehem, in de geboortekerk, of buiten de kerk. Om samen, de rest van de nacht,  de geboorte van Christus te vieren. 

Maar, zei een Palestijnse jongeman kritisch: dan moet je er wel bij vertellen dat de terugreis de volgende ochtend heel anders is. De wachtposten zijn dan weer geopend: overal word je gecontroleerd en het duurt uren voor je terug bent. Je bent dan weer helemaal in de politieke realiteit teruggekomen van de spanningen en het gevecht om controle over het land. Hopelijk is je kerstgevoel dan niet snel weg.

 

De heenreis van de drie wijzen uit het Oosten was ook magisch: over de heuvels het licht van een bijzondere ster volgend, lopend, rijdend door de woestijn, omhoog rijdend naar de prachtige stad Jeruzalem, waar ze rondvroegen waar de nieuwe koning geboren was, in welk paleis de jonge prins geboren zou zijn...en dan geleid door de de aanwijzingen van Herodes en door de ster op weg gaan over de heuvels naar het dorpje Bethlehem, naar de eenvoudige stal waarin het kerstkind geboren was. En dan staat er, heel mooi: “ze werden vervuld van een diepe vreugde.” Een magische reis, vol wonderen. Een wonderlijke ster en een wonderlijke plaats van geboorte.

Hun heenreis liep voorspoedig, maar hun terugreis was lastig. De wijzen hadden via een droom begrepen dat koning Herodes niet betrouwbaar was, in tegendeel, dat hij gevaarlijk was. Dat hij het kerstkind niet als zegen zag, maar als concurrent. Om Jezus niet in gevaar te brengen, moesten ze niet terugkeren via Jeruzalem, maar de wachtposten van de koning zien te ontlopen. Direct na het wonder werden ze met hun neus in de politieke werkelijkheid gedrukt. 

Maar dat ene moment van nabijheid, van het wonder, bleef een schat voor hen in hun leven. Ze zullen er overal over verteld hebben. Ze zullen eruit geleefd hebben. Ze waren de eerste evangelisten. Het wonder droeg hen, hun leven lang. 

Voor onze oosterburen, in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, zijn de drie koningen brengers van zegen. Grote groepen kinderen trekken door de dorpen om op driekoningen op elk huis een zegenbede te schrijven.: CMB. Caspar, Melchior en Balthazar: Christus mansionem benedicat, Christus moge dit huis zegenen. Met het nieuwe jaartal er achter. Een zegenbede voor het nieuwe jaar. 

 

Gemeente, we hopen dit nieuwe jaar ook op zegen. We hopen dat de Heer ons huis, onze familie, ons zal zegenen. Het nieuwe jaar 2022 is ook een soort reis. We weten niet of het een romantische, magische heenreis wordt, of een harde terugreis. Of we zingend en huppelend door het leven zullen gaan. Vele bijzondere ontmoetingen zullen hebben; het gevoel van samenzijn, van gemeenschap zullen ervaren. Of alles mee zal zitten en we de heuvels over gaan rennen, genietend van prachtige uitzichten. Sommige jaren in ons leven zijn zo. Dat zijn de gouden jaren.

Maar 2022 kan ook een terugreis worden, waarin we hard in de werkelijkheid terecht komen. Waarin we moeten oppassen niet somber en geirriteerd te worden. We kunnen ons alleen voelen staan. We kunnen slachtoffer worden. Dat zijn de andere jaren. Een andere fase, waar we als mensen ook doorheen gaan, doorheen moeten. De harde werkelijkheid. 

 

Dan is het de kunst om je gedragen te blijven voelen. Om het wonder te bewaren in je hart. Om dat beeld te houden, van dat gouden moment, van dat wonder dat ooit gebeurde. 

En je dat te laten dragen. Om te weten: dit gaat over. We komen er doorheen. God draagt ons. Zijn zegen blijft. En zal weer komen. We blijven leven onder het licht van zijn ster. 

Laten we proberen de magie van kerst te behouden op de terugweg van ons leven.

Moge God ons dit jaar zegenen. Moge Hij ons huis zegenen. Onze familie en vrienden zegenen. Onze kerk zegenen. En moge Hij bij ons blijven. Op de heenreis, en op de terugreis van ons leven. Dat de liefde van God bij ons mag zijn. Waar we ook heengaan. Wat we ook meemaken. Moge Christus dit huis zegenen.

Amen