Wie zijn toch de Honkbewoners?

Dit bericht is verlopen op 2020-03-04

In gesprek met Michiel de Gelder en Tijmen Weerheijm

Daar ben ik benieuwd naar: wie zijn dat, de honkbewoners?

De jongens en meiden van twaalf tot zestien jaar, je kunt zeggen: de vroegere vrijdagavondclub. Het gaat om dezelfde groep als Church4You, waarbij wij vooral inspelen op onderlinge verbondenheid. Dit doen we door elke maand een activiteit te organiseren.

 

Welke activiteiten bedenken jullie?

In de loop van de tijd is er een patroon te ontdekken. We proberen het seizoen te openen met ‘Night at the Ark’, we schaatsen meestal een keertje, bowlen of organiseren spelletjesavonden. Daarnaast organiseren we twee keer per jaar een activiteit met Church4You, één daarvan is Sirkelslag, nu op 7 februari weer (kijk op de site). In januari zijn we naar een groot trampolinepark geweest, de kinderen hebben het daar, zoals voorgaande jaren ook het geval was, erg naar hun zin gehad. Aan het einde van het seizoen gaan we naar het strand. Daar gaan we samen voetballen, ‘knots-hockeyen’ en spelletjes doen. We nemen ook wat snacks en drinken mee, want je wilt natuurlijk niet op het strand eindigen zonder chips.

Dit jaar is al een heel goed jaar, met ‘Night at the Ark’, een zelfgemaakte escaperoom en het Sinterkerstennieuw, dan gaan we lekker eten met elkaar.

 

Wow, een escaperoom georganiseerd?

‘Eigenlijk wel een goede manier om mensen binnen de kerk te houden, gewoon opsluiten. Dan kunnen ze ook niet meer weg, haha.’ grapt Michiel. Ja, het Honk was omgebouwd als escaperoom, we hebben zelf allerlei puzzels en raadsels gemaakt, die opgelost moesten worden. Om alle creatieve ideeën goed op papier te krijgen en die vervolgens ook op te bouwen in het Honk was een enorme uitdaging. Maar de vele tijd die je erin steekt is niet erg als je ziet hoe iedere groep uiteindelijk, door goed samenwerken, weet te ontsnappen.

 

Grappig, het Sinterkerstennieuw!

December is natuurlijk een vrije drukke maand. Dus dachten we: “wat nou als we Sinterklaas, kerst, oud en nieuw, in één activiteit kunnen vieren.” Vervolgens is Max met het idee gekomen om dat in een gala-achtig diner te organiseren. Dus toen was het Sinterkerstennieuw-diner geboren. Het is de bedoeling dat iedereen wat lekkers te eten meeneemt.

 

Wat een creativiteit! En wat een grote klussen zitten erbij!

Inderdaad, Night at the Ark is een enorme klus. Het programma in elkaar zetten, de boodschappen doen, de verantwoordelijkheid voor een grote groep, en bovendien slaap je als leiding die nacht eigenlijk niet…  Gelukkig komen mensen van de jeugdraad of van Church4You het ontbijt verzorgen, dat is wel zo lekker!

In 2016 en in 2017 was het in De Ark, in 2018 hebben we het helaas moeten overslaan en in 2019 was het bij Labots op de Rodenrijseweg.

 

Hoe is De Honkbewoners begonnen?

Op 29 februari 2016 was er een communicatieavond in De Ark met vertegenwoordigers van alle groepen uit de kerk. Wij waren daar ook namens de GJV en raakten in gesprek met onder andere Marijke Ramp als jeugdwerker, Therese van Rossum vanuit Church4You, Marjolijn van der Hoek en nog een aantal anderen die betrokken waren bij het jeugdwerk in De Ark. Dat was een vruchtbare avond en daar hebben we besloten om na te denken over wat we konden doen voor deze leeftijdsgroep. Max Landman en Jeroen Meijburg hadden al eerder met Marijke gesproken over het opnieuw leven inblazen van de vrijdagclub. In maart zijn we bij elkaar gekomen om te brainstormen over wat we konden organiseren. Marjolijn van der Hoek was enthousiast, wilde meedenken, maar wel op de achtergrond blijven. Een rol die ze momenteel nog steeds vervult.

Al gauw ontstond het idee om groots te beginnen, dat werd Night at the Ark. We zijn toen snel begonnen met de voorbereidingen, want we vonden het belangrijk om het goed aan te pakken. In maart begonnen we en in oktober lag het hele honk stampvol met zo’n 25 kinderen en ook veel leiding. Max Landman, Jeroen Meijburg, Therese van Rossum en wij waren er ook bij. De nacht werd gevuld met een breed scala aan vermaak: spelletjes, bbq, film kijken, verstoppertje. Regina, de toenmalige predikant, was ‘vermoord’ en lag naast het orgel, aan de kinderen de taak om tijdens het levend Cluedo uit te zoeken wie haar het leven had ontnomen en hoe. Als er dan een groepje de donkere kerkzaal in kwam liet Max een donkere, dreunende toon op het orgel horen, iedereen schrok zich rot. Uiteindelijk bleek dat Regina was vermoord met een orgelpijp…

Die dag is de groep, die we nu de Honkbewoners noemen, geboren.

 

Wie vormen de leiding van de Honkbewoners?

Na Night at the Ark zijn we begonnen met Max Landman, Jeroen Meijburg en wij tweeën. In de loop der jaren zijn daar wat mensen bijgekomen, Manon Delhaas en Johan Lankhaar hebben een tijdje leiding gegeven. Daarnaast zijn er ook een aantal mensen gestopt. Momenteel bestaat de Honkbewoners-leiding uit Max Landman, Stephan Littel, Bastiaan van der Hoek en wij tweeën. Daarbij krijgen we hulp van mensen op de achtergrond, zoals Marjolijn.

 

Hoe is het verder gegaan na die eerste Night at the Ark?

We zijn maandelijks activiteiten gaan organiseren, zowel in het Honk als daarbuiten. Church4You brengt meer de diepgang aan in de geloofsovertuiging van de kinderen, wij proberen als honkbewoners een hechte groep te creëren. Tot nu toe hangt het een beetje af van de activiteit hoe groot de groep is. Zeker dit jaar zien we langzamerhand wel een groepje vaste leden ontstaan. We hopen dat dat in de toekomst doorzet!

 

Hebben jullie een vaste avond?

Sinds dit seizoen is het de eerste vrijdag van de maand. Vroeger was dat altijd de laatste vrijdag van de maand. Daar zijn we vanaf gestapt omdat we veel moesten schuiven met data door vakanties en feestdagen.

 

Inmiddels zijn we al een tijdje vast onderdeel van het jeugdwerk. We hopen met dit interview ook bij jullie, de gemeenteleden, wat meer bekendheid te krijgen.

Vragen of wil je ook een keer komen kijken? Neem dan contact op met Michiel de Gelder: 06-34435367, Michieldegelder94@gmail.com

 

Ik dank jullie voor dit gesprek, petje af voor jullie inzet en enthousiasme. Veel plezier verder!

 

Annie van de Meulder