Lieve Ark-gemeente…

Dit bericht is verlopen op 2020-10-05

Midden in coronatijd, raak ik in gesprek met de beroepingscommissie van de Open Hof  in Hendrik-Ido-Ambacht. We leren elkaar kennen zonder de hand te schudden en zitten keurig op afstand met elkaar te praten. Maar we voelen een klik. We vermoeden dat we in de komende jaren iets voor elkaar kunnen betekenen. Er volgt een ontmoeting met de kerkenraad. Midden in de zomer wordt het gemeenteberaad bij elkaar geroepen en maken we ook daar kennis. Een week later ontvang ik de voorzitter en de scriba van de kerkenraad met het verzoek een beroep naar Hendrik-Ido-Ambacht te overwegen. Deze week heb ik het beroep aangenomen. 

Bijna 16 jaar was ik predikant in De Ark. Het waren soms spannende jaren, veel veranderingen voltrokken zich. We proberen elkaar vast te houden, hoe verschillend we ook zijn, want we houden van die Ark-gemeenschap. We staan nu op het punt een heel traject van verandering in te gaan met ‘een levende gemeente beweegt’. Is het een goed moment om weg te gaan? Ik denk van wel. Het biedt ruimte aan het traject en ik creëer ruimte voor mezelf. Het is tijd om verder te gaan. 

Als predikant ben je een voorbijganger. Je loopt een poosje (en soms een hele tijd) met een gemeente mee. Je deelt lief en leed en raakt meer met elkaar verbonden en vergroeid. Het zijn goede jaren geweest voor mij als predikant en voor ons als gezin en ik hoop uiteraard ook voor De Ark. Jaren waarin we ons geloof met elkaar deelden en we zochten naar wegen voor de toekomst. Jaren van samen optrekken, elkaar bemoedigen en verder helpen. Jaren waarin onze levensverhalen met elkaar verbonden werden. 

Het is goed zo. Ik neem met pijn in mijn hart dit najaar afscheid van De Ark-gemeente, maar hoop voor de Open Hof in de komende jaren iets te mogen betekenen. We zullen elkaar nog regelmatig zien, daar we aan de Zuidersingel blijven wonen, maar jullie dominee zal ik dan niet meer zijn. 

Ds. Antoinette van der Wel.